M
Mikrodalga ablasyonunda, tıpkı mutfaklarda kullanılan mikrodalga cihazlarında olduğu gibi, doku içinde bulunan su molekülleri dalga şeklinde hareket ettirilerek sürtünme yaratılır ve ısı elde edilir. Oluşan ısı, manyetik alanın etkilediği dokudaki hücreleri öldürür. Mikrodalga da radyofrekans gibi, karaciğer, akciğer ve kemik tümörlerinde sıklıkla kullanılan bir ablasyon yöntemidir. En önemli özelliği, radyofrekansa göre etkisinin daha hızlı olması ve dokunun elektriksel iletkenliğinden etkilenmemesidir.
Mikrodalga, tiroid nodüllerinin ablasyonunda lazer ve radyofrekansa göre daha yeni bir yöntemdir ve ilk kez Dr Feng tarafından 2012 yılında bildirilmiştir. Ancak bu tarihten sonra soğuk ve sıcak tiroid nodüllerinin tedavisinde bazı merkezlerde yaygın olarak kullanılmıştır. Mikrodalga ablasyonu, tıpkı alkol, lazer ve radyofrekans gibi, boyunda nüks eden tiroid kanserlerinde lokal kontrol amacıyla da kullanılabilir. Tiroid kanserinde erken evrede ilk tedavi olarak da bazı merkezlerde başarıyla kullanılmıştır.
Nasıl yapılır?
Önce, ultrason ile tiroiddeki ablasyon yapılacak nodül tesbit edildilir. Daha sonra, ciltte giriş yeri lokal anestezi ile uyuşturulur ve mikrodalga iğnesi ultrason rehberliğinde nodüle yerleştirilir. Bu aşamada, cihaz çalıştırılarak ablasyona başlanır. Ablasyon sırasında, nodülün yerleşimi ya da büyüklüğüne göre, iğne ya sabit tutulur ya da nodül içinde değişik yönlere ilerletilerek nodülün her tarafının etkilenmesi sağlanır. Lazer ve radyofrekans ablasyonda olduğu gibi, mikrodalganın ısıttığı alanlar da ultrasonda beyaz olarak görülür. İşlem bittikten sonra mikrodalga iğnesi çekilir ve hasta birkaç saat gözlendikten sonra taburcu edilir.
Tiroid istmus bölgesinde 72x53x47 mm boyutlarında dev nodülü olan 70 yaşındaki bayan hastamızda, nodüle ultrason rehberliğinde mikrodalga ablasyonu uygulanıyor. Bir yıl sonra, hastanın şişliği kaybolmuş ve çekilen ultrasonda nodülde %90 ın üzerinde bir hacim azalması izlenmiştir.