Alkol Ablasyonu
A
Alkol, hücre proteinlerini denatüre ederek tümör hücrelerini öldüren ve tıpta onyıllardır kullanılan bir maddedir. Alkol ablasyonu, tiroidde ilk kez 1990 yılında Livraghi tarafından hipertiroidi (zehirli guatr) tedavisinde başarıyla kullanılmış ve daha sonra bu tür tiroid nodüllerinde standart tedavilerden biri durumuna gelmiştir. Bu yöntem, sonraki yıllarda, hipertiroidi yapmayan (soğuk) nodüllerin tedavisinde de kullanılmıştır. Verde 1994 yılında, sıvı içeren (kistik) tiroid nodüllerinde alkol ablasyonunu başarıyla uygulamıştır. Son 20 yılda gittikçe yaygınlaşan bu yöntem günümüzde tiroid nodüllerinde en çok uygulanan tedavilerden biri konumuna gelmiştir.
Nasıl yapılır?
Hastada, önce bir tiroid ultrasonu yapılarak ablasyon yapılacak nodül görüntülenir. Daha sonra, cilde lokal anestezi uygulanarak ince bir iğne ile nodüle girilir ve yavaş bir şekilde alkol enjeksiyonu yapılır. Nodül kistik (sıvı içeren) yapıda ise önce sıvı iğneyle alınır daha sonra alkol verilir. İşlem bittikten sonra iğne çekilir ve hasta birkaç saat gözlendikten sonra taburcu edilir.
Tiroid sağ Tiroid sağ lobunda 62x50x47 mm boyutlarında tek büyük nodülü olan erkek hastada, nodüle 3 ay arayla 2 kez ultrason rehberliğinde alkol ablasyonu uygulanıyor. Bir yıl sonra çekilen ultrasonda nodülde %90 ın üzerinde bir hacim azalması izlenmiştir.