Skip to content Skip to footer

Embolizasyon

E

Embolizasyon, bir doku, organ ya da tümörün damarlarının tedavi amacıyla tıkanmasıdır. Embolize edilen eğer bir doku ya da organ ise, hacmi azalır ve vücuda zararlı bir etkisi varsa kaybolur. Embolize edilen eğer bir tümör ise, bu tümör küçülür, bazen de canlılığını tamamen kaybeder.

Embolizasyon, tıpta çeşitli amaçlar için yaklaşık 50 yıldır yaygın olarak uygulanan bir işlemdir. Günümüzde, beyindeki atardamar balonlaşmaları, damar yumakları, bazı karaciğer kanserlerirahim miyomları ve iyi huylu prostat büyümesi gibi bir çok hastalık embolizasyon yöntemiyle tedavi edilebilmektedir. Embolizasyon tiroid bezinin çeşitli hastalıklarında da kullanılmaktadır. Tiroid damarları embolizasyonla tıkandığında, doku kanlanması azalır ve tiroid bezinde küçülme meydana gelir. Nodüller ise canlılıklarını kaybederler ve hızla küçülürler. Hastada nodüllerden aşırı hormon salgılama (hipertiroidi) varsa işlemden sonra düzelebilir. Bu nedenle embolizasyon, ameliyatı zor olan aşırı tiroid büyümelerinde (guatr), özellikle göğüs boşluğuna uzanan tiroid büyümelerinde (plonjon guatr), hipertiroidiye neden olan nodüllerde (zehirli guatr) ve Basedow-Graves hastalığında (diffüz zehirli guatr) uygulanmış ve oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır.

Dev guatr, göğüs boşluğuna sarkan (plonjon) guatr gibi ameliyatı daha zor olan guatr tipleri embolizasyon (anjio) yöntemiyle damarları tıkanarak tedavi edilebilirler. Damarları kapanan guatr kitleleri ilk 6 ayda hacimsel olarak ortalama %80 civarında küçülürler. Bu küçülme sonra da devam eder. Guatr küçülünce, guatr basısına bağlı gelişen nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı gibi şikayetler azalır ya da ortadan kalkar.