Skip to content Skip to footer

Kriyoablasyon

K

Kriyoablasyon tiroid nodüllerinin ablasyonunda yeni ancak potansiyeli çok yüksek olan bir yöntemdir. Kriyoablasyonda, tümör dokusu -140 derecede dondurularak öldürülür ve zararsız hale getirilir. Ölen dokuyu da vücut kendi doğal mekanizmasıyla zaman içinde küçülterek ortadan kaldırır.

Kriyoablasyon prostat, böbrek ve karaciğer kanserlerinin tedavisinde yıllardır başarıyla kullanılan bir yöntemdir. Uygun hastalarda onkolojik sonuçları cerrahiye benzer düzeydedir. Kriyoablasyon, diğer ablasyon yöntemlerinden farklı olarak dokuyu dondurarak tahrip eder. Bu özelliği nedeniyle aşağıdaki avantajlara sahiptir.

1. İşlem daha az ağrılıdır, çünkü soğuk uygulamasının doğal bir lokal anestezi etkisi vardır. Bu nedenle işlem sırasında hastanın uyutulması gerekmez.

2. Kriyoablasyon sırasında dondurulan alan ultrason ve tomografide anlık olarak görülebilir. Bu özellik diğer hiç bir ablasyon yönteminde yoktur. Dondurulan ablasyon alanının görülebilmesi ablasyon işleminin daha emniyetli ve etkili yapılmasını sağlar. Tiroid gibi önemli damar ve sinirlere yakın organlarda bu önemli bir avantaj sağlar. 

3. Kriyoablasyonda dondurma işleminin boyutu ve şekli tümörün boyut ve şekline uygun şekilde ayarlanabilir. Gerekirse birden fazla iğne kullanılarak ablasyon alanı büyütülebilir.  

Nasıl yapılır?

Önce, ultrason ile tiroiddeki ablasyon yapılacak nodül tesbit edilir. Daha sonra, ciltte giriş yeri lokal anestezi ile uyuşturulur ve uygun boyutlu kriyoablasyon iğnesi ultrason rehberliğinde nodüle yerleştirilir. Bu aşamada, cihaz çalıştırılarak dondurma işlemine başlanır. Kriyoablasyon sırasında, nodülün merkezindeki iğnenin çevresinde hızla bir buz topu oluşur. Siyah bir alan olarak görülen buztopu gittikçe büyüyerek tiroid nodülünü tamamen içine alır ve dondurarak öldürür. Nodülün tamamen ölmesi için genellikle dondurma işlemi 2-3 kez tekrarlanır. İşlem sırasında, hasta aralıklı olarak konuşturularak ses teli sinirinin fonksiyonu kontrol edilir. İşlem bittikten sonra kriyoablasyon iğnesi çekilir ve hasta birkaç saat gözlendikten sonra taburcu edilir.