Röntgen (radyografi) nedir?

Röntgen (Radyografi), x ışını kullanılarak gerçekleştirilen dokuları görüntülemeye yarıyan bir görüntüleme yöntemidir. X ışını kullanıldığı için radyasyon içeren bir görüntüleme yöntemidir. Eskiden röntgen filmleri ile değerlendirilen bu yöntem, artık dijital teknolojiler sayesinde bilgisayar ekranlarında incelenmekte, tetkike ait görüntüler depolanabilmekte, başka bir alıcıya transfer edilebilmektedir.

Röntgen filmi ne için kullanılır?

Radyografi, ya da röntgen tetkiki, sıklıkla akciğerlerin, kemiklerin, karındaki bağırsakların, böbrek taşlarının görüntülenmesi olmak üzere birçok organ ve dokunun görüntülenmesinde kullanılmaktadır. Bazen vücut içerisindeki yabancı cisimlerin görüntülenmesinde de kullanılamaktadır. Yemek borusu, nefes borusu, bağırsaklar gibi hareketli organların değerlendirilmesinde, veya bu organların iç yapısının görüntülenmesinde de kullanılabilmektedir.

Röntgen filminde hazırlık gerekir mi?

Film için özel bir hazırlık gerekmemektedir. Ancak çekimi yapılacak organa bağlı olarak bazen açlık istenebilir (Örneğin böbrek taşlarının görüntülenmesi vb gibi.) Tetkik çok kısa sürmektedir. Radyografiyi gerçekleştirecek teknisyen tarafından uygun pozisyon verildikten sonra film saniyeler içerisinde tamamlanmaktadır

Röntgen filminde radyasyon var mıdır?

Röntgen (Radyografi), radyasyon içeren bir tetkiktir. Bu nedenle kişilerin hamilelik durumu/şüphesi göz önünde bulundurulmalıdır. Hamile veya hamilelik şüphesi taşıyan bir kişide röntgen tetkikinin çekilip çekilmemesi konusunda kişinin doktoru ve radyoloji uzmanı ile görüşmesi, gerekirse çekim ertelenmeli veya özel önlemler alınarak yapılmalıdır.

Örnek Röntgen Görüntüsü