Mamografi nedir?
Meme kanserini tespit etmek amacıyla kadınların memelerine çekilen röntgen filmi mamografi olarak adlandırılmaktadır. 40 yaş üstü bayanlarda meme kanseri taraması amacıyla kullanılan bir görüntüleme metodudur.
Mamografi nasıl yapılmaktadır?
Her iki memenin röntgen filmi çekecek plakalar arasında hafifçe sıkıştırılması ile mamografi filmi çekilmektedir. Her meme iki farklı açıdan çekilerek toplamda 4 ayrı mamografi filmi elde edilmiş olur. İşlem için özel bir hazırlık gerekmemektedir. Ancak adet bitiminden hemen sonraki hafta yapılması, memelerin sıkıştırılması sırasındaki hassasiyeti azaltacaktır. Tetkik içi aç olmaya gerek yoktur. Mamografi çok hızlı gerçekleştirilen bir tetkik olup film çekimi saniyeler sürmektedir. Tetkik öncesi radyoloji teknikeri uygun hazırlık yaparak ve uygun pozisyon vererek filmlerin optimal çekilmesi için yardımcı olmaktadır.
Mamografi sonrası dikkat edilecek özel hususlar
Mamografi tetkiki sonrası dikkat edilecek özel bir husus bulunmamaktadır. Hastalar normal günlük yaşamlarına dönebilirler.
Mamografi tetkikinde amaç nedir?
Mamografide asıl amaç meme kanserinin erken yakalanmasıdır. Meme dokusunda izlenen küçük milimetrik kireçlenmeler erken dönem bir meme kanseri belirtisi olabilir. Ancak her kireçlenme kanser anlamına gelmez. Mamografide saptanan herhangi bir anormalliğin meme ultrasonu ile de desteklenmesi gerekmektedir.
Mamografide radyasyon var mıdır?
Mamografi x ışınları ile çalışan, dolayısı ile radyasyon içeren bir tetkiktir. Ancak radyasyon dozu düşüktür. Tüm dünyada yarar-zarar analizi doğrultusunda 40 yaş üstü tüm kadınlara yılda bir kez uygulanmaktadır. Dünya sağlık örgütü, Amerikan kanser cemiyeti vb gibi dünyada önde gelen bir çok kuruluş FDA onaylı cihazlarla tüm kadınlara mamografi önermektedir.
Mamografi meme kanserini saptamada yeterli midir?
Mamografi bazen meme kanserini saptamada tek başına yeterli olmamaktadır. Bu nedenle tüm dünyada sıklıkla meme ultrasonu ile birlikte kullanılmaktadır.